Mas Newen: Fuerza Pura

Deze week staat -zoals je wellicht al is opgevallen- bij ons in het teken van zeewier! Croutons, luga en flakes, allemaal bijzonder voedzaam én smakelijk. Maar waar haal je dat wier dan vandaan? Inmiddels op steeds meer plekken zoals bij de Ekoplaza. Maar het zeewier dat wij gebruiken komt rechtstreeks uit Chile, waar het 'basecamp' van Mas Newen zich bevindt.

Mas Newen is opgericht door Wyke en Edo, samen met een aantal vrienden. Een stel met een duidelijke missie en -lucky for us -toevallig ook goede vrienden van mijn zus. Dus toen deze ondernemers vijf jaar geleden besloten ons koude kikkerlandje om te ruilen voor het adembenemend mooie Chile, stond een bezoekje aan hun nieuwe huis bij mijn zus hoog op het lijstje. We besloten om samen onze backpacks te pakken en rond te gaan reizen in Zuid-Amerika, met als eerste stop: Rapel river estuary.

Trust me, als het horen van hun verhaal je nog niet genoeg inspireert, dan doet een bezoekje aan hun camp dat zeker wel (of een zonsondergang op het kamp zoals hieronder te zien). Over je dromen naleven gesproken.... Daarom deze week geen restaurant tip, maar het verhaal achter dit mooie bedrijf en hun producten!

Mas Newen staat voor…?

Mas Newen staat voor vakmanschap, innovatie en regeneratie. Wij geloven in een wereld waar menselijke systemen zich in harmonie ontwikkelen met natuurlijke systemen. Waar wederzijds voordeel wordt gegenereerd dat leven, schoonheid en veerkracht teweegbrengt en het algemeen goed dient.

Waarom zijn jullie Mas Newen gestart?

Wij zijn een aantal jaar geleden naar Chili vertrokken met het idee om zelfvoorzienend in de natuur te wonen, te werken met locale cooperaties en native communities en Chileense superfoods voor iedereen beschikbaar te maken.

Hoe kwamen jullie op het idee voor jullie producten (zeewier & body care)

Toen wij onze ‘basecamp’ aan het bouwen waren wasten we ons altijd in de rivier. Dit deden wij zonder zeep om het water niet te vervuilen. De bodycare zijn we via vrienden tegengekomen en kwam overeen met onze filosofie van natuurlijk leven zonder schade aan te te richten aan de natuur. Onze zeep is 100% natuurlijk, probiotisch en afbreekbaar. Het wordt handgemaakt en gefermenteerd door een community in Thailand.

Waar komt jullie zeewier vandaan?

Het zeewier komt bij ons uit de baai van Navidad vandaan. Dit is vlakbij onze basecamp in de ‘”Rapel river estuary” Chili. Wij produceren de lijn samen met een coöperatie van vrouwen die op traditionele wijze zeewier oogst bij de ‘Las Brisas marine reserve’, dat bekend staat om zijn schone en rijke wateren.

Waarom hebben jullie besloten om vanuit Chili te werken?

Edo zijn familie komt uit Chili. Zodoende zij we daar beland. Het Valdiviaans regenwoud dat bij ons in de vallei voorkomt is een van de plekken met de hoogste biodiversiteit ter wereld. Door hier te wonen begrijpen wij dat we dit bijzondere bos alleen kunnen beschermen als we kunnen laten zien dat het ook een waarde heeft wanneer je met de inheemse bomen en planten werkt, ze terugplant en hun vruchten verwerkt. Op deze manier kunnen we het bos en de biodiversiteit terugbrengen en werk verschaffen voor de lokale bevolking.

Hoe worden jullie producten gemaakt?

Bij het proces kijken we vooral naar waar het vandaan komt en of alles onder eerlijke en veilige omstandigheden verwerkt wordt. Eerlijke handel en 100% natuurlijk is voor ons de standaard, net zoals het gebruik van 100% gerecyclede flessen en biologisch afbreekbare verpakkingen. We vinden dat in deze tijd van de plastic soep wij als producenten ook onze verantwoordelijkheden moeten dragen.

Wat vinden jullie belangrijk bij het maken van jullie producten?

De puurheid en de voedingswaarde van de grondstoffen, en de sociale en ecologische impact die onze producten kunnen genereren.

#MasNewen #Zeewier

Highlights
Archief
Categorie
Get in touch
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon